GenelHaberler

Hocaların hocası yeni Toyota Land Cruiser tanıtıldı.

2.4kviews

Toyota, yeni 300 serisi Land Cruiser’ı tanıttı. Yeni SUV için iki geliştirme hedefi belirleyen Toyota, öncelikle “güvenilirlik, dayanıklılık ve arazi performansı” ruhunu devralmak ve geliştirmekle birlikte her türlü yolun üstesinden gelebilecek bir sürüş deneyimi yaratmaya odaklanmış durumda.

Emektar Şasi Teknolojisini Ruhu Bozmadan Yeni Hale Getirmek

Toyota, “Land Cruiser’ın özünü koruyan temel olan” aracın gövde üzerindeki yapısını korumak istediğini söylüyor.  SUV’yi sürücüyü yormadan her türlü yolun üstesinden gelebilecek hale getirme misyonunu sürdürmek için, araç için Toyota yeni küresel mimarisini (TNGA) temel alan yeni GA-F platformunu kullanıyor. Hem daha sağlam ancak aynı zamanda daha hafif olan şasinin ağırlık merkezi yere daha yakın hale getirilmiş ve toplam ağırlığı 200 kg azaltılmış.

Toyota, Land Cruiser’ı test etmeleri için Dakar Ralli yarışçıları da dahil olmak üzere birçok sürücüye yollarda ve yol dışında rekabet edebildiğinden emin olmak için teslim etti. Bu testler, temel süspansiyon performansında iyileştirmeler, çevrenizdeki dünyayı daha iyi görmeniz için çok fonksiyonlu bir arazi monitörü, farklı koşullar için çekişi optimize etmeye yardımcı olan çoklu arazi seçimi ve E-KDSS’ye gibi özelliklerin ortaya çıkmasını sağlamış. “Elektronik Kinetik Dinamik Süspansiyon Sistemi”nin kısaltması olan bu son özelliği için Toyota, yol tutuşunu iyileştiren dünyada bir ilk olduğunu söylüyor.

Toplam uzunluk, genişlik ve dingil mesafesi ile uzaklaşma açısı ve yaklaşma açısı önceki 200 serisi ile aynı tutulmuş. 4.99m uzunluk, 1.98m genişlik, 2.85m dingil mesafesi ve 32 derece yaklaşma açısı ile 24 derece uzaklaşma açısı korunmuş. Toyota bu noktada Land Cruiser’in rakiplerinin gövde yenilerken yaptıkları eleganlaşma ve şehirleşme hareketlerine Land Cruiser fenomeninde yer olmadığına dikkat çekmek istiyor olabilir.

Yeni Land Cruiser’ın kalbinde iki farklı çift turbo V6 motor bulunuyor. İlki, 409 hp ve 650 Nm tork üreten 3.5 litrelik benzinli diğeri ise dizel ile çalışan 304 hp’lik güç ve 700 Nm tork üreten 3.3 litrelik makineler Toyota’nın baş pehlivanına güç verirken her iki motor seçeneğinde de 10 ileri tork konvertörlü tam otomatik şanzıman görev yapıyor.

Kokpit tasarımında ise tamamen kullanım kolaylığına odaklanılmış vaziyette. Ortadaki büyük merkezi bilgi-eğlence ekranının etrafında bol düğmelere yer veren Toyota, bu noktada arazi koşullarında işleri sezgisel ve kolay erişilebilir kılmak için bu tip bir tasarım anlayışına yöneldiğini söylüyor. Bakmadan elinize attığınızda dahi rahat bulabilmeniz için büyük tasarlanan düğmeler, kullanıcılara aracın birçok sürüş modunun yanı sıra sistemin menülerine erişim sağlama amacını güdüyor. Arazi sürüşü dahil 4 yüksek ve 4 düşük olmak üzere toplam 8 sürüş modunu yönetmek için kullanıcı dostu bir tasarım şart olsa gerek.

Gereksiz lüksle pek işi olmayan Land Cruiser’da yer alan analog gösterge grubu, günümüzde çok yaygın olan dijital ekranlara karşı kasıtlı bir karar gibi görünüyor. Telefonunuz için kablosuz şarj özelliği, ısıtmalı ve havalandırmalı (havalandırmalı, soğutmalı değil) koltuklar ve karar kalitede JBL ses sistemi ile bazı teknik modalardan kaçınılmış olsa bile lüksten vazgeçilmemiş.

Yolda ve Arazide Güvende

Tüm arazi teknolojisinin yanı sıra, oldukça fazla güvenlik teknolojisi de var. Toyota, iki ana güvenlik özelliğinin eklendiği Toyota Safety Sense (TSS) aktif güvenlik paketin tahmin edileceği gibi standart donanımda. Eklenen güvenlik teknolojilerinden ilki, kavşaklarda her iki taraftan gelen yayaları ve bisikletlilerin yanı sıra karşıdan gelen araçları da algılıyor, ikincisi ise kaçınma hareketi yaptığınızı fark ederse sizi bir çarpışmadan uzaklaştırmaya yardımcı oluyor. Toyota, yeni 300 serisi Land Cruiser’ı “sizi her yere götürmeyi ve güvenli bir şekilde geri dönmeyi vaat eden bir araç” olarak adlandırıyor. 2021 yazı itibariyle dünya çapında piyasaya sürülmesi planlanan yeni Land Cruiser için fiyat skalası ise henüz gizemini koruyor.

Leave a Response