Land Rover nedir? Range Rover nedir?
Land Rover ve Range Rover’ın aynı marka mı yoksa birbirlerinden ayrı markalar mı olduğu konusu hep karışır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğan Land Rover, arazi araçları üretiyordu. 70’lere gelindiğinde arazi araçlarını şehirde de kullanmak isteyen kitle için Land Rover’ın yeni markası Range Rover doğdu ve yıllarca farklı modelleri piyasaya sürüldü.
2010 yıllarına gelindiğinde ise farklı bir strateji izlenerek ikisi de ayrı markalar olarak yoluna devam etti.
Günümüzde Land Rover modellerinden daha fazla Range Rover modeli bulunmaktadır. Yıllar geçtikçe Land Rover’da konfor ve lüks seviyesini artırmış, böylece birbirlerine çok benzeyen iki marka haline gelmişlerdir.
Siz de iki marka arasında kaldıysanız gelin modelleri birlikte inceleyelim.
LAND ROVER AİLESİ
Land Rover serisi Defender efsanesi ile başlar. Defender, 4×4 nasıl olmalıdır sorusuna cevap veren köşeli tasarımı ve işlevselliğiyle öne çıkar. Günümüzde çok daha lüks ve gelişmiş modeller olmasına rağmen hala Defender’ın ünlü arazi özellikleri korunmaktadır. İlk jenerasyonundan bu zamana iç hacmi genişlemiş ve çok daha rahat bir model haline gelmiştir. Fakat yıllar geçip modelleri değişse de kendine has özelliklerini ve Land Rover ruhunu her modelinde korumuştur.
“Discovery Sport” Sırada, arazi yerine yolda sürüşe ve konfora daha fazla önem veren, ancak yine de sizi alternatiflerinin çoğundan daha zorlu işlerde ilerletecek olan Discovery Sport var. O da beş veya yedi koltukla geliyor. Çıktığı yıl olan 2014’ten bu yana pek iddialı olamadı ama bu konu her açıldığında “bana neden Freelander III demediniz ki?” diyordur. Hakikaten de Defender, Freelander, Discovery diye giden bir model yelpazesi kulağa daha hoş geliyor. Freelander’larından memnun olan Land Rover kullanıcılarının düşüncelerini bir kenara bırakıp model yelpazesini Defender, Discovery Sport, Discovery diye bir akışa bırakmak ciddi maceracı bir ruh gerektirir. İkincisi üçüncüsünün yavrusu modunu da açınca, bu markanın genel heybetine ciddi darbe vurulmuş olduğu kanısındayız. Bu durum tabi ki Range Rover Sport – Range Rover arasında da var ama o isim minileştirme klonlaması türünün ilk örneği idi ve güçlü oyuncuları dolayısı ile kabul gördü. Burada ise gövde olarak çıktıklarından beri pek sevilmeyen Discovery Sport ve özellikle 3. ve 4. nesillerin başarılarından sonra tamamen hayal kırıklığı olan 5. nesil Discovery söz konusu. Oyuncular da zayıf olunca filmin ikincisinin tutması zor.
“Discovery” Son olarak, ismini seksenlerin sonlarından bu yana kadar herkesi kendine hayran bırakarak getiren ancak 5. nesilde üzen Discovery var. Satışa sunulan en büyük ve en pahalı Land Rover modeli ve yedi kişiyi oldukça rahat bir şekilde ağırlıyor. Aynı zamanda en lüks, konforlu ve sessiz olanı. Asfaltta son derece konforla giderken “dur şu tarlaya ya da su birikintisine bir dalayım” dedirten Land Rover. Özellikle 2. ve 3. nesillerin çamurlu olanı makbul, temiz olanı daha antipatiktir sevdalılarının gözünde. 4. nesil de kararında bir lüksleşme yaşamış, 5. nesil de ise kantarın topuzu lüksten yana kaçmış, buna mukabil estetik adına da hiçbir ilerleme kat edememiştir. Çıkışından bu yana tüm dünyada bir önceki nesle göre çok sert düşen satış rakamları ile birlikte Land Rover markasının son dönemlerde dünya çapında ciddi zarar açıklaması tesadüfen bir araya gelen durumlar olmasa gerek.
RANGE ROVER AİLESİ
“EVOQUE” En küçük Range Rover modeli Evoque ilk çıktığı yıl aynen BMW X6 çıktığında olduğu gibi hiçbir kalıba sığdırılamadı. Sınıfı ve rakibi olmayan tekerlekli bir “tanımlanamayan obje” idi. Rakibi sadece kendisiydi. Kesin olan tek şey ise ön kaputa göze sokarcasına nakşedilen “RANGE ROVER” model tanıtımı ile bunun bir Land Rover olmadığı bu noktadan sonra da “RANGE ROVER” markasının kalpte ve bilançoda değil ancak mantıkta “LAND ROVER” dan ayrılacağı ROVER’ların daha az lüks olanlarına LAND daha lüks olanlarına ise RANGE deneceği, RANGE olanlarda yeşil Land Rover logosunun artık daha az görüneceği ortaya çıktı. Bunu ortaya çıkaran ise LAND ve RANGE’lerin en küçüğü Evoque’du. Boyutları dolayısı ile alım kararı verirken halen bir miktar tereddüt yaşatan ama genel olarak herkes tarafından çok beğenilen Evoque ikinci nesli ile serüvenine devam ediyor. Tasarım dili olarak ise Premium SUV’lerde bir çığır açtığı ise yadsınamaz bir gerçek.
“VELAR” serinin bir sonraki basamağıdır ve Evoque gibi kıvrımları ve eğimli arka silüete ilave Evoque’dan farklı olarak “biz buna sığar mıyız?” düşüncesinden sizi kurtaran boyutlar eklenince Range Rover’ın belkide güncel en başarılı makinesini ortaya çıkartır. Tabi ki Türkiye’de hiç kimse Premium SUV’larını araziye sokmuyor ancak olur da yolunuz araziye düşerse tüm premium alternatiflerini geride bırakacak alt yapı yine altınızda. Bu kadar akıcı görünüp araziye uyabiliyor olmak güzel melez bir ırk yaratmaya harika bir örnek.
“RANGE ROVER SPORT” “Mercedes E ile BMW’de 5 ile başlar” gelenekselciliğine inananların Range Rover serisine yorumu tabi ki “Range, Sport ile başlar” olacaktır. İlk neslinin altyapısının tamamen Discovery III ile aynı olması göz önüne alındığında aslında Land Rover olan Range Rover Sport özellikle ikinci nesli ile Land Rover olmaktan tamamen sıyrılıp kendisini bir Range Rover olarak ilan etmiş oldu. Bunu yaparken kendisini kurtardı ancak yukarıda bahsettiğimiz Discovery Sport’a “Sport” ibaresini kötü bir miras olarak bırakmış gibi oldu. Sport Land/Range Rover dilinde sanki “daha uygun fiyatlı” anlamını almış oldu ki Premium bir marka için yüzülebilecek en tehlikeli su herhalde bu sudur.
“RANGE ROVER” ya da tam doğru adı ile “Range Rover Klasik” dünyanın zenginleri ve ünlüleri tarafından seçilen bir lüks simgesi olarak nam salmıştır. Sadece ülkemizde değil global olarak da bir statü göstergesi gibi algılanmaktadır. Bu durum “İngiltere Kraliçe’sinde dahi birkaç tane vardır” örneği ile tabiileştirilmeye çalışılsa da asıl tabii olan otomobilin üretildiği anavatanının sembolik de olsa yöneticilerinin ona sahip olmalarının biraz da zorunluluk olmasıdır.
Klasik Range Rover’ı çok fazla anlatmaya gerek yok ancak ülkemizde bu araca olan heyecanın çok grift bir örneği var. Otomobilin bir donanım halini (tahmin edersiniz ki Vogue’dan bahsediyoruz) otomobile gövde ismi olarak vermiş olmamız. Sport ile klasik Range Rover’ı ayırırken klasik olana “Vogue” demek sadece bize özgü bir durum. Daha da enteresanı Range Rover klasik sahibi olup aracının donanımı HSE veya Autobiography dahi olsa “sen de ne var?” diye sorana Vogue diyen Range Rover’cının sevdası tabi ki paha biçilmez.
Range Rover Sport (2005-2013) iki parçalı bagaj kapağı bulunmayan modeli için Jeremy Clarkson‘un ‘bu range rover değil’ söylemi akla geliyor. Seneler öncesinde Discovery modelinin bir görselinin altında şu yazı dikkatimi çekmişti. ‘ Range Rover derin sulardan geçer.” Namı diğer halk dilinde ‘Disco’