Otomotiv’in felsefe sınırlarını zorlayan markası: LEXUS
BAŞLARKEN…
1983 yılında Toyota başkanı Eiji Toyoda, Toyota’nın lüks bir otomobil üretme zamanının geldiğine karar verir. Hız, güvenlik, konfor, zarafet, saygınlık ve güzellik sunan bu yeni aracın aynı zamanda dünyanın en iyi lüks arabası olması şarttır. Öncelikli pazar olarak ABD’yi seçen Bay Toyoda bir grup mühendisi aileleri ile birlikte Amerikan halkının lüks yaşam anlayışını öğrenmek üzere Amerika’ya gönderir. Mühendisler 4 yıl boyunca sadece Amerika’da yaşayacaklardır. Evet, tam 4 yıl. Böyle bir vizyonun arkasından gelecek olanı tahmin etmek çok zor olmasa gerek.
Bay Toyoda’nın maliyet mühendislerine “kendinizi hiç tutmadığınız kadar tutacak, üretimde mükemmelliğin önüne geçecek hiçbir müdahalede bulunmayacaksınız” talimatı ile ilk Lexus olan amiral gemisi LS 400, 1989 sonbaharında tanıtıldı ve dünya çapında lüks otomobiller için yeni bir standart belirledi. Bu talimat daha sonrasında Lexus’un ana felsefesine dönüşmüş, üretilen tüm modellere aynı bakış açısı ile yaklaşılmıştır. Bu tarihi lansmandan bu yana Lexus, ES, SC, GS, IS, RC, CT, RX, NX, GX, LX, LC, UX ve “bulunmaz hint kumaşı” LFA (the unicorn) olmak üzere birçok model tanıttı.
Her zaman ayrıştırıcı teknoloji lideri olan Lexus, 2005 yılında dünyanın ilk lüks hibriti olan RX 400h’yi piyasaya sürdü ve o zamandan beri hibrit teknolojisini tüm model gamına yayan tek marka oldu. Uzun yıllardır model yelpazesinin tamamına yakınında (LX ve GX modelleri hariç) hibrit versiyon sunabilen tek marka Lexus’tur.
Kendi sınıflarında emsalsiz olan eksiksiz bir otomobil serisi ve müşteriyi ilk sıraya koyan bir felsefe ile Lexus, yeni emsaller oluşturmak ve ilk olarak Eiji Toyoda tarafından 50 yılı aşkın bir süre önce kurulan mirası sürdürmek için mükemmelliğin peşinde ilerlemeye devam etmektedir.
KISA KISA LEXUS TARİHİ…
1989:
- Lexus, LS 400 ve ES 250 olmak üzere iki sedan ve mükemmelliğin peşinden koşma taahhüdü ile piyasaya sürüldü.
- Tek bir tüketici şikayeti, özel bir hizmet kampanyasına yol açtı ve kişiselleştirilmiş hizmette yeni standart olarak marka bilinirliği ortaya çıktı.
1991:
- Lexus tamamen yeni ES 300 ve ilk sport coupe olan SC 300’ü tanıttı.
- Lexus, Mercedes ve BMW’yi geçerek Amerika’ya ithal edilen lüks otomobil satışında birinciliğe yerleşti.
1993:
- Otomotiv tarihindeki ilk sertifikalı kullanılmış otomobil (Certified Pre-Owned) uygulaması başlatıldı.
1995:
- İlk grand SUV LX tanıtıldı.
1997:
- VVT-I motor (değişken supap zamanlaması) teknolojili yeni LS400 piyasaya sunuldu.
1998:
- Lüks crossover segmentinin ilk örneği olan RX 300 tanıtıldı ve bugün tamamına SUV denen ve dünyada inanılmaz bir hızla yükselen yüksek şehir otomobilleri devri Lexus tarafından başlatılmış oldu. Bu noktada belirtmeden geçmeyelim; 90’lı ve 2000’li yıllarda Lexus çatısı altında SUV ve crossover ayrımı gayet netti. Daha sonradan piyasaya çıkacak olan NX ile RX Crossover (şasisi sedan, hatchback yada sw’dan alınıp yükseltilen yüksek şehir otomobili), LX ve GX ise SUV (şasisi pickup yada başka bir SUV’dan alınan arazi aracı) olarak sınıflanmıştır. Lexus 2015’e kadar bu ayrımı bozmadan getirdi. 2015 ve sonrası yıllarda hemen her markanın çıkardığı yerden yüksek her yeni otomobili SUV olarak sınıflaması furyasına Lexus da ayak uydurmak zorunda kaldı zira Fiat Egea Cross yada Seat Arona’ya dahi SUV denen bir piyasada NX ve RX’e halen crossover demek bu modellere haksızlık olacaktı. Her konuda mükemmelliği düstur edinen bir marka olarak Lexus’un tarih boyunca yaptığı tek hata belki de budur, sıradan olanlara uymak. Neyse ki bu durum sadece bu konu ile sınırlı kaldı.
1999:
- 1 milyonuncu Lexus müşterisine teslim edildi.
2000:
- ABD’ye ithal edilen lüks markalar içinde 1 ayda 20.000’den fazla teslimat yapan ilk marka olan Lexus aynı zamanda Amerika’da üretilen lüks markalar da dahil olmak üzere en çok satan lüks marka oldu.
2002:
- Orta sınıf SUV olan GX ilk defa tanıtıldı.
2003:
- Japonya dışındaki ilk Lexus fabrikası Kanada Ontario’da açıldı.
2005:
- Japonya’da ilk defa Lexus markalı otomobiller satılmaya başladı. Anavatan’ında üretime başlamasından 14 sene sonra satışa çıkan ilk marka olarak tarihte geçti.
2007:
- Lexus’un filantropik hareket programı başlatıldı. (Filantropi: İnsan türüne duyulan sevgiye binanen, zamanın, uzmanlığın veya varlıkların sosyal fayda yaratmak için gönüllü olarak verilmesi, stratejik bağışçı olunması durumu).
- Dünya’daki ilk V8 hybrid motorlu otomobil olan yeni gövde LS 600hL tanıtıldı.
2008:
- Yüksek performans modeli olan ISF (5,0 litre, V8, 416hp) sırf Lexus’un performans kullanıcılarına yönelik arabalar da yapabileceğini göstermek için piyasaya sürüldü.
2010:
- Lexus Premium kompakt segmentteki (C segment hatchback) ilk hybrid araç olan CT 200h satışa sunuldu.
2011:
- Tamamı el işçiliği ve sadece 500 adet üretilecek olan ilk LFA Amerika’ya ulaştı. Aralık 2012’de ise 500. LFA üretim bandından inerek üretim ömrünü tamamladı. LFA hem üretim adedi hem de sahip olduğu mühendislik harikası teknoloji ile halen Lexus’un ve Lexus severlerin göz bebeğidir.
2014:
- Kompakt crossover NX ilk kez tanıtıldı.
2016:
- İlk lüks coupe olan LC tanıtıldı. Alt yapısı ile olmasa da çizgi olarak LFA’in sınırılı olarak üretilmeyecek mirasçısı olarak tanıtılan LC, coupe ve cabrio seçenekleri ile özellikle Amerika’da ciddi ilgi görmektedir.
- İlkleri yapmanın verdiği alışkanlıkla ilk Lexus Plus Showroom açıldı. Pazarlığa kapalı ancak verilebilecek en iyi fiyatı verme garantili otomobil showroomu konsepti ortaya çıkmış oldu.
2019:
- 10 milyonuncu Lexus kullanıcısı ile buluştu.
Lexus tarihçesi ile ilgili anlatılacak çok daha fazla ayrıntı ve değinilmesi gereken birçok model elbette var. Ancak giriş dozu olarak bu kadarının yeterli olacağını düşünüyoruz.
LEXUS KÜLTÜRÜNÜN OLMAZSA OLMAZLARI… TAKUMİ USTALARI, OMOTENAŞİ YAKLAŞIMI, KUSURSUZ L-FINESSE TASARIM ANLAYIŞI.
Takumi Ustalığı (süper insan duyuları):
60.000 saatlik uygulama ve eğitimden sonra (Günde 8 saatlik mesai ile 20 yıla tekabül ediyor) Lexus Takumi Usta Zanaatkarlar neredeyse insanüstü duyular geliştirir. Eğitimsiz gözle görülemeyen noktasal ayrıntıları görebilme, bir motoru cerrahi hassasiyetle ayarlayabilen işitme ve kusurları bir milimetrik algılayabilen bir dokunma hissi. Hiçbir Lexus, Takumi ustalarının kontrolü olmadan üretim bandını tamamlayamaz. Takumi olabilmenin kıymeti ve zorluğu 7700 kişinin çalıştığı bir fabrikada sadece 19 adet Takumi olması ile daha net açıklanabilir.
Omotenaşi Yaklaşımı:
Omotenashi – Japon konukseverlik ruhu – kavramına sadık kalarak Lexus, bir kişinin ihtiyaçlarını ve arzularını karşılamaktan fazlasını yapmaya çalışır. Onları önceden tahmin etmek ve bu vaadi sorunsuz bir şekilde yerine getirmek ister. ‘Sorunsuz Beklenti’, müşterileri Lexus deneyiminin merkezine yerleştirir – sakin, tam kontrol ve her andan keyif alma.
Kusursuz L-Finesse Tasarım Anlayışı:
En özlü haliyle, L-finesse ‘öncü tasarım ve incelikle uygulanan teknoloji’ olarak tanımlanabilir. Bu aldatıcı derecede basit tanım, ‘incelik’ kelimesinin daha fazla takdir edilmesiyle anlaşılmasını sağlayan çok daha derin bir tasarım felsefesini gizler.
Bu tasarım alanında “incelik”, Lexus araçlarında bulunan lüksün ardındaki düşünce derinliğini ifade eder. Japon misafirperverliği ve estetiğinin köklü ilkelerinden büyük ölçüde yararlanan ve aynı zamanda son derece dinamik, gelişen bir konsepte evrilme yeteneğine sahip bir felsefedir.